Zaterdag 27 oktober 2018

Op zaterdag 27 oktober 2018 pakt Autoclub Noordzee onder leiding van Pieter D'hoore & Stephan Sobry uit met de 12de editie van de Garnalenrit, de 4de manche van het VAS rittensportkampioenschap. Een niet alledaagse rittensportmanche maar een navigatierit die een parcours in lijn presenteert met een 'puur' roadbook waarbij navigeren met gezond verstand primeert op het reglementenboek. Een navigatierit voor het 'brede' publiek verpakt in een compact avondje ouderwetse autosportsfeer binnen een schitterend decor met RAC-rally-allures...

Mini-RAC

De grootste trekpleister van het evenement is uiteraard het fenomenale decor waarin het parcours uitgezet wordt. Na een eerste korte openingsetappe in de vooravond, een soort 'proloog' of 'opwarmingsronde' op typische West-Vlaamse gladde wegen, maakt de karavaan zich op voor een lange bosetappe. De organisatoren zetten terug dezelfde troeven in als de voorgaande jaren waarbij er telkens 90 deelnemers aan de start stonden die allemaal dezelfde mening deelden: het zijn de natuurlijke factoren zijn die het vinden van het juiste wegje bemoeilijken. De duisternis, de door afgevallen bladeren bedekte wegen, weinig verlichte wegen verscholen tussen de bomen, ... Ook dit jaar doet Autoclub Noordzee opnieuw een beroep op de terreinkennis van Bjorn Vanoverschelde, uitzetter van de Belgian Westhoek Classic en Ypres Rally regularity en eind 2017 zelf nog deelnemer aan de echte Roger Albert Clark Historic rally. Een extra ervaring om te verwerken in de opmaak van het parcours...

Een nieuwe startlocatie

Tijdens de afgelopen drie edities had Autoclub Noordzee de eer om uit te pakken met de best gevulde startlijst van alle VAS-rittensportmanches. "We zijn er ons van bewust dat met het concept dat we de laatste jaren op poten hebben gezet en het aantal deelnemers dat dit met zich meebrengt we mee moeten groeien om de karavaan kwaliteitsvol te kunnen ontvangen. Voor deze editie brengen we ons wedstrijdcentrum onder in het gemeentecentrum van Wingene, op een boogscheut van rallystad Tielt en aan de rand van de bostrajecten. Het Gemeenteplein -in de schaduw van de Sint Amanduskerk van Wingene- biedt voldoende parkeergelegenheden voor deelnemers, marshalls en zelfs laadpalen voor elektrische voertuigen(!) terwijl de binnenkoer van het parochiaal centrum gebruikt zal worden als startpark en regrouplocatie."

Aandacht voor mens & machine

Deelnemen kan in één van de 3 moeilijkheidscategorieën. De klasse recreatie is toegankelijk voor debutanten terwijl de klasse toerisme enkele extra moeilijkheden te verwerken zal krijgen in combinatie met een iets grotere afwisseling in navigatiesystemen. In beide categorieën staat 'navigeren pur sang' met een duidelijk roadbook voorop. Wie de grootste kaartleestechnische uitdagingen wil aangaan, kan terecht in de klasse sport. De routiniers zullen een parcours voorgeschoteld krijgen waarin ook daar natuurlijke elementen (zoals afgesloten spoorwegen, nieuwe bruggen & kasteelpoorten) het volgen van de route bemoeilijken met weliswaar een perfect evenwicht tussen rijden & navigeren.

Toegelaten voortuigen

Alle voertuigen, ongeacht hun bouwjaar, worden toegelaten tot de start. De voertuigen dienen echter wel in regel te zijn met de Belgische verkeerswet en inverkeerstelling. En ook al heeft het parcours een RAC-rally-gehalte, de organisatie zal op het terrein een extra oog in het zeil houden om wildrijders uit wedstrijd te nemen.

Reglement & inschrijven

Met 90 wagens aan de start tijdens de afgelopen edities (en slechts 90 teams toegelaten tot de start) lijkt het drummen te worden voor een plaatsje. Het reglement is vanaf heden beschikbaar en online inschrijven kan vanaf 1 september via http://www.autoclubnoordzee.be. Wacht niet te lang om in te schrijven, want vol = vol.

Timing

16u30 opening startpark
17u00 - 18u30 administratieve controle
17u15 - 18u45 technische controle
18u35 mondelinge briefing
19u00 officieuze start etappe 1
19u15 start etappe 1 (+/- 20 km)
20u30 regroup
21u00 start etappe 2 (+- 80 km)
23u30 aankomst

Persbericht Autoclub Noordzee vzw - augustus 2018