Een proloog, 2 'special stages' en een uitdagende lange bosetappe... Garnalenrit viert tienjarig bestaan!

Het VAS rittensportkampioenschap trekt op zaterdag 29 oktober 2016 naar West-Vlaanderen voor de finale manche van het kampioenschap. Autoclub Noordzee belooft een tiende editie van de Garnalenrit in stijl en net zoals vorig jaar staat Bjorn Vanoverschelde aan het roer als parcoursuitzetter. Een gouden combinatie om een rit uit te zetten waar tijdens de wintermaanden nog over gesproken zal worden...

Ook al kent een rittensportwedstrijd een maximale lengte van 100 kilometer, toch weten de uitzetters van de Garnalenrit 2016 een afwisselend parcours voor te schotelen! De wedstrijd vangt aan om 19u met een eerste etappe van slechts 20 kilometer! Een kleine lokale ronde om piloot, navigator & wagen op te warmen, al kent deze etappe reeds enkele leuke constructies die wel eens voor de eerste strafpunten of... strafminuten kunnen zorgen.

Na een korte regroup vangen we deel 2 aan, goed voor zo’n 80 kilometer! Het parcours wijzigt compleet van uitzicht in vergelijking met deel 1. Boerderijen ruilen we in voor kastelen en kronkelende wegen met diepe grachten vervangen we door smalle, donkere wegen slingerend tussen de bomen middenin verlaten bossen. Het RAC-rally gevoel is meer dan op zijn plaats en ook de stijl van uitzetten wijzigt! Geen constructies meer, maar ouderwets navigeren zoals het hoort te zijn: de juiste weg op het juiste moment inslaan! Het vallen van de bladeren heeft eind oktober zijn intrede gedaan, dus het vinden van de juiste weg onder een laag van bladeren wordt extra spannend! Halfweg deze tweede etappe staan ook nog eens 2 'special stages' op het programma. Een 'special stage' zal gestart worden vanaf een bemande stempelcontrole en de controleur van dienst zal het parcours van de 'stage' pas uitreiken wanneer je de stempelcontrole aandoet. Geen tijdsdruk, maar 'à la minute' het juiste parcours zoeken in 2 stukjes verlaten bosgebied 'in the middle of nowhere'... En geloof ons, je zal er de wedstrijd niet winnen of verliezen, maar het zal wel even spannend worden in de cockpit! Na de 2 opeenvolgende 'special stages' trekt de karavaan verder de bossen in richting Aalter, een stukje Oost-Vlaanderen dus, om via het zuiden van Brugge terug af te zakken naar Lichtervelde. Duidelijk een tweede etappe in lijn dus met een stevige portie ouderwets navigeren!

Drie categorieën

Deelnemen kan met eender welk voertuig ongeacht de leeftijd, zolang het voertuig maar in orde is inzake in verkeerstelling. Er zijn 3 verschillende categorieën voorzien die elk hun specifiek roadbook kennen. De klasse recreatie krijgt eenvoudige bol-pijl opdrachten afgewisseld met enkele kaartleesfragmenten en de klasse toerisme krijgt daarenboven enkele zelf in te tekenen kaarten. Wie een enkele extra moeilijkheden wil, kan terecht in de sportklasse. Voldoende uitdagingen dus naar ieders kunnen!

Uitlegbrochure

Na de finish is er, in afwachting van de prijsuitreiking, nog de mogelijkheid om een warme maaltijd te nuttigen. Daarenboven voorziet de organisatie ook een uitlegbrochure van het parcours met de exacte locatie van de controleborden, de ideale rijtijden en de oplossingen van de valstrikken aan de hand van tekst, schetsen en luchtfoto's. Een ideaal leerinstrument!

Inschrijven

Inschrijven kan vanaf 1 augustus!